Verdensmål på tallerkenen
Når vi inviterer FN’s verdensmål med til bords, betyder det en integration af de bæredygtighedsmål, som FN har formuleret, i daglig praksis. I dette tilfælde handler det om, hvordan FOOD by Coor arbejder med FN's verdensmål i forbindelse med deres kantinedrift og organisationens overordnede strategier.
FOOD by Coor integrerer FN's verdensmål i deres kantinedrift og organisation ved at arbejde strategisk med de ovenstående mål. Dette indebærer konkrete tiltag, som fremmer økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed, og afspejles i deres såkaldte "tredobbelte bundlinje", hvor de måler succes både i økonomiske, sociale og miljømæssige termer. Dermed understøtter de deres påstand om at mene det, de siger, med faktiske resultater.
Verdensmål 3 - Sundhed og trivsel: FOOD by Coor fokuserer på at fremme sundhed og trivsel gennem ernæringsrigtige måltider, som understøtter medarbejdernes helbred og velvære.
Verdensmål 5 - Ligestilling mellem kønnene: Dette mål handler om at fremme ligestilling og sikre lige muligheder for alle køn, både i ledelse og blandt ansatte. FOOD by Coor kan arbejde med dette mål ved at sikre ligestilling i ansættelses- og ledelsespolitikker.
Verdensmål 8 - Anstændige jobs og økonomisk vækst: Ved at skabe gode arbejdsforhold, som understøtter økonomisk vækst, arbejder FOOD by Coor med at sikre anstændige jobs. Dette kunne indebære at fremme arbejdsmiljøer, hvor medarbejderne trives, og hvor der er fokus på fair lønninger.
Verdensmål 10 - Mindre ulighed: FOOD by Coor kan arbejde med at mindske ulighed ved at sikre social ansvarlighed i deres ansættelsespraksis og ved at inkludere socialt ansvarlige initiativer, der gavner alle samfundslag.
Verdensmål 12 - Ansvarligt forbrug og produktion: Dette mål er centralt for kantinedrift, da det handler om at minimere madspild, bruge bæredygtige råvarer og reducere miljøbelastningen fra fødevareproduktion. FOOD by Coor kan implementere målsætninger for at minimere affald og optimere ressourceudnyttelse.
Verdensmål 13 - Klimaindsats: Gennem bæredygtige driftsmodeller kan FOOD by Coor reducere deres CO2-aftryk og bidrage til at bekæmpe klimaforandringer. Dette kan inkludere alt fra valg af leverandører til energioptimering i køkkendriften.
Verdensmål 14 - Livet i havet: Dette mål fokuserer på at bevare og bruge verdens have og marine ressourcer på en bæredygtig måde. FOOD by Coor kan støtte dette mål ved at vælge bæredygtige fisk og skaldyr til deres menuer og ved at reducere plastikforurening.
Verdensmål 17 - Partnerskaber for handling: Dette mål handler om at styrke implementeringen af verdensmålene gennem globale partnerskaber. FOOD by Coor kan arbejde med dette mål ved at indgå i samarbejder med andre virksomheder, NGO'er og regeringer for at fremme bæredygtighed i større skala.
Sådan gør vi
-
Vi udnytter eget skærespild til fonde, supper, pickles og fermentering.
-
Pynt er ikke overflødigt lir, men bidrager til smagen som en integreret del af retterne.
-
Portionsanretning, hvor det giver mening – ansporer til mådehold.
-
Tilbud om food saving treat boxes i 100 procent bionedbrydeligt materiale.
-
Vi vejer, registrerer og evaluerer madspild dagligt.
Et fælles ansvar
Arbejdet med verdensmålene gennemsyrer hele organisationen – lige fra ledelsen over køkkencheferne til kantinepersonalet.
I får adgang til en rentabel frokostordning med fokus på at udvikle bæredygtige tiltag her og nu, fordi vi allerede har sat det lange lys på for jer. I et langsigtet perspektiv skruer vi på alle knapper. Lige fra indkøb, arbejdsgange, planlægning af menuer, til servering og afskaffelse af rester.
Vores køkkenchefer har dyb faglig indsigt og sammensætter måltider baseret på bæredygtighed og cirkularitet.
Målet er at skabe en rentabel forretning, der tager hensyn til fremtidens generationer.
Fra muld til mund
Jeres frokost er ikke begrænset af form og udskæringer. Derfor serverer vi med glæde vinde og skæve grøntsager, der varierer i både størrelse og form. Råvarer, som naturen har skabt dem.
Vi arbejder ud fra filosofien om, at dyr og grøntsager fra naturens side ikke er ens og derfor heller ikke skal være ens. Alle råvarer, hele råvaren og alle rester skal bruges – og menuen skal afspejle årstiden. Der er noget helt særligt ved at spise et stykke økologisk dansk oksebov eller grøntsager, der kommer direkte fra marken uden at have været en tur rundt om jorden først.
I får en menu, der er sammensat af vores køkkenchefer, som sikrer masser af smag fra sæsonens friske danske råvarer som samtidig minimerer CO2-forbruget.
Små ændringer for jer. Stor forskel for klimaet.
Mindre madspild - mere omtanke
Hvorfor lade god mad gå til spilde? Den skal da bruges til at gøre jeres frokost endnu mere varieret, velsmagende og lækker.
Med mange års kokkeerfaring har vi udviklet en manual for at minimere madspild. Coor har allerede minimeret madspild i kantinerne med 44% målt siden 2017. Målet er at reducere madspild med 50% inden 2025, og det er vi fast besluttet på at nå.
Frokosten anrettes, så I tager det, I kan spise. Dermed kan vi sammen være med til at mindske mængden af madspild pr. kantine og gæst. Sammen med eSmiley har vi digitaliseret registreringen af madspild i vores kantiner. Og via skærme kan medarbejderne hver dag følge med i madspildsstatistikken og selv være med til at påvirke den, når de står ved buffeten.
Mindre madspild – mere omtanke.
Målet for 2025 er at mindske vores madspild med 50%
I ved, hvor råvarerne kommer fra
Når et dyr trives, vokser det bedre og er mere smagfuldt. Hos FOOD by Coor har vi derfor udarbejdet en ambitiøs kødstrategi, som altid sætter dyrenes levevilkår højt – hvor hele dyret anvendes. Dét kan I smage ved frokostbordet.
Blandt andet samarbejder vi med kødproducenten SMG ØKO, som har en ambition om, at intet dyr skal leve for at dø. Det er noget af det bedste oksekød, der kan opdrives på markedet, og stammer fra stude, som traditionelt skydes kort efter fødslen. Med SMG ØKO får de lov til at leve et naturligt liv på marken og bliver først slagtet på gården af landmanden, der har taget sig af dem, når tid er. Dét, synes vi, er ægte dyrevelfærd!
Spis efter årstiden
Råvarer, der er dyrket under de bedste vækstbetingelser og som høstes, når de smagsmæssigt topper, giver fuld knald på smagen.
Samtidig spiller naturens skiftende udbud af grøntsager og frugter en stor rolle, når vi udvikler ugens menu til jer. Cirkulær tankegang er bærende for vores indkøb og giver en naturlig varieret kostplanlægning. Det gør også prisen per måltid lavere. Simpelthen på grund af udbud og efterspørgsel: Jo flere af samme vare, desto lavere kilopris.
Ved at vælge lokale råvarer vælger vi også klimavenligheden til. Vi undgår opvarmning af drivhuse, unødvendig lang transport og et højt brændstofforbrug. Samtidig lægger vores køkkenchefer vægt på, at der altid skal være vegetarretter på menuen – selvfølgelig tilberedt af rigtige grøntsager og ikke af planteproteinprodukter.
Friske råvarer i sæson er godt for smagen. Godt for klimaet og miljøet. Og godt for økonomien.
Når råvarerne er lokale og i sæson,
smager de bare bedre
Sprød skorpe og luftig krumme
Godt brød kræver kærlighed til bagværket og de helt rigtige råvarer. Vores brød er bagt på mel fra Mejnerts Mølle i Svebølle, som gennem en CO2-neutral og nænsom produktion sikrer den helt rigtige konsistens og kvalitet.
Mejnerts Mølle arbejder på at skabe et bæredygtigt kredsløb, hvor de giver lige så meget tilbage til naturen, som de tager. Samtidig formales melet på en stenkværn, hvor kornet kun er udsat for et minimum af varme. Denne metode giver det færdige mel en stærk og naturlig aroma fra marken.
Bedre brød skal I lede længe efter.
Økologi, hvor det giver mening
Økologi er sund fornuft og stiller høje krav til opdræt, produktion og anvendelse af sprøjtemidler. Ved at anvende økologiske råvarer får I derfor en større smagsoplevelse og kan sætte jer til bords med god samvittighed.
Vi bruger økologiske råvarer, hvor det er muligt – og giver mening. Vi vil hellere anvende gode, lokale konventionelle råvarer, frem for at transportere økologiske råvarer fra New Zealand eller Spanien.
I flere af vores kantiner arbejder vi med en strategi om 50-70 procent økologiske råvarer, og arbejder løbende for at få mere økologi på menuen.
I flere af vores kantiner arbejder vi med en strategi om op til 70% økologiske råvarer på menuen.